Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fölszáll, nem száll föl; jegyz
  2008-07-24 20:25:08, csütörtök
 
  Fölszáll, nem száll föl; jegyzet a Turulról
2008-07-24 06:30:46

,,Álmos vezér anyjának álmában egy héja-forma madár jelent meg, rászállott és ettől teherbe esett, méhéből sebes patak fakadt, mely nem a saját földjén növekedett meg. Ezért történt, hogy ágyékából dicső királyok származtak". Nem tudom, politikailag korrekt nyelvhasználat-e idézni: a Képes Krónika című, 1945 előtt keletkezett, osztályharcos szempontból értéktelen munkában olvashatóak e sorok.

,,Aki majd megírja a magyarság újkori történelmét, arra a kérdésre kell válaszolni, hogyan lett az a hajdan nagy nép bennszülötté saját hazájában". Sajnos ez is 1945 előtti szöveg, a párton kívüli író, Németh László mondta ezt Balatonszárszón, 1943-ban. Ő akkor így folytatta: ,,Ha a színesekre gondolnak, tudják, mit értek benszülöttön. Állami életét idegenek vezetik; hogy ha vannak is véréből való nagyjai, azok csak maharadzsák; gazdaságilag kizsákmányolják; idegen civilizációk selejtje ellen nincs védelme; erkölcsében és testében nyomorodóban van."

,,Magyarország történelme 1945-ben kezdődik." Ez már politikailag korrekt mondat, megkönnyebbült lélekkel írom le. Tiszta beszéd, kemény és egyszerű, mint egy faék. Iskolaigazgatónk üvöltötte el többször is (még a 70-es években) az általa tartott földrajzórákon. Így igaz: az országot hatvan éve csak néhány ,,zavaró intermezzóval" megszakítva vezető, nyomasztó többségben levő hatalmi (gazdasági, politikai és média) elit számára egyetlen tiszta pont van, amihez viszonyítani tudnak. S ez nem más, mint az a hatvan év, melynek kezdetén az ő siserehaduk felkerült egy iszonyatos történelmi kataklizma nyomán.

Nem értik hát, mindenekelőtt, hogy mit keres, kutat, miféle jelképekhez ragaszkodik, milyen értékrendszerrel bír és milyen nyelvezetet használ az országnak az a fele, amely még rendelkezik valami halovány, pislákoló öntudattal. Ne'adj Isten: identitással, bár e szó leírása már több mint gondolatbűn manapság.

Itt van például a turul, amely épp úgy rokonítható az altaji havasi sólyommal (Falco rusticolus altaicus), mint a kerecsensólyommal (Falco cherrug); de mindeképpen Emese álmával. Önbeteljesítő álom volt: tudva levő, hogy az Árpád-ház női ágával, hercegnőkkel és királylányokkal a középkori Európa számos királyi udvarában találkozhatunk uralkodók, hercegek feleségeként; valóban ,,szétáradt" tehát Árpád vére. Nem a magyar történelem kezdeteihez tartozik, de tény, hogy még a 19. században is választottak magyar jegyest Európa vezető arisztokrata családjainak sarjai, így Károly walesi herceg, brit trónörökös erdélyi felmenőkkel rendelkezik; nemrég tette tiszteletét Erdélyben, ahol egyik őse, Rhédey Klaudia egykori birtokának szomszédságában szállt meg. Szörnyű, tudathasadásos élmény lehet ezt hallani a múltunkat primitíven meghamisító, kisebbrendűséget sugalló, nemzeti nagyságunkat ostobán tagadó marxista-vulgármaterialista iskolán felnőtt (és a pedagógusok egy részének jóvoltából továbbra is e szellemben nevelkedő) nemzedékek számára.

Ők a rombolás eszméjén nevelkedtek, s csak ehhez értenek: ledönteni a szobrainkat, tönkretenni az egyházi iskolákat, s egyáltalán a normális, kiművelt emberfőket nevelő iskolát, a sárba ráncigálni a család eszményét, szétzúzni mindazt, ami egy népet összetart.

Mert állnak még a turul-szobrok, megmaradt a tatabányai is újra avatták a munkácsi várbelit is; már csak a zimonyi hiányzik, amely ,,áttekint a Száván, Nándorfehérvárra: a Hunyadi, Kinizsi, Dugovics védte falakra", s a brassói, a dévényi.... Az, hogy Budán egy újabb kultikus madáralak emlékeztessen a második világháború civil és katonai áldozataira, botránykő a posztkommunista hatalmi tömb számára. A majd' kétmilliós erdélyi és partiumi magyar nemzetrészt durván kirekesztők most faramuci módon a történelemhez, illetve annak torz hamisítványához nyúlnak. Ők, akik arról zengnek, hogy az ,,antikommunizmus kora lejárt", akik hallani sem akarnak a magyarság modern kori történelmének egyik legdicsőbb vállalkozásáról, az 1956-os szabadságharcról, hirtelen feltűnő történészi érdeklődést mutatnak.

Arról persze elfeledkeznek, hogy a ,,Magyar Honvédség (...) alapszimbólumának központi eleme a karmai között Szent István kardját tartó, kiterjesztett szárnyú turulmadár, amelyet balról tölgyfaág, jobbról olajág övez. Az ágak találkozási pontjában a nemzeti színeket magában foglaló pajzs található, míg felső csúcsaikat A HAZÁÉRT jelszó köti össze, alatta pedig a MAGYAR HONVÉDSÉG félköríves felirata található", ahogy azt Szabóné Szabó Andrea is leírta a Hadtudomány című folyóiratban, még 2003-ban. Persze fölbukkannak néha olyan hatalmi elitek, akik a több százezres véderőt hazazavarják, amikor öt irányból támad az ellenség, mert nem akarnak katonát látni. Nekik aztán mondhatjuk, hogy ,,a turul a magyar mondai hagyományok totemállataként az égi hatalom és az uralkodói fensőbbség megtestesítője".

Jelképek erdején visz át az ember útja, mondja Baudelaire. Az ember a jelentések maga szőtte hálójában függő állat, teszi hozzá Clifford Geertz. Éppen a dolgok, történések sora, s az embert emberré emelő emlékezet az, amiből a szélsőbaloldali rémuralom velünk élő örökösei magukat tudatosan kitörölték. Létrehozták a tulajdonságok nélküli embert, aki egy jelentések nélküli világban él; nincs történelme, múltja, nincsenek hagyományai.

Fölszáll-e helyéről, az enyészeté lesz-e, vagy a helyén maradhat végre ősi jelképünk? Az ostoba, a történelem elemi tényeit sem ismerő és elismerő érvelésről, amely a folytonosságot jelentő szobor eltávolítása mellé próbál előráncigálni hajuknál fogva mondvacsinált ürügyeket, említeni sem érdemes. A kérdés az, hogy meg tudunk-e maradni annak, amik vagyunk, hogy meg tudjuk-e tartani Szent István birodalmának ez utolsó kis rögét.

Hogy meg tudunk-e maradni.

Udvardy Zoltán
mno.hu
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: iskolaigazgatónk, szabadságharcról, értékrendszerrel, nándorfehérvárra, kisebbrendűséget, szomszédságában, királylányokkal, vállalkozásáról, balatonszárszón, hamisítványához, posztkommunista, antikommunizmus, totemállataként, szélsőbaloldali, kizsákmányolják, földrajzórákon, folytonosságot, megtestesítője, tudathasadásos, nyelvhasználat, megkönnyebbült, találkozhatunk, önbeteljesítő, történelemhez, osztályharcos, mondvacsinált, előráncigálni, intermezzóval, tulajdonságok, történelmének, mindenekelőtt, kiterjesztett, elfeledkeznek, emlékeztessen, feleségeként, nagyságunkat, héja-forma madár, saját földjén, magyarság újkori, kérdésre kell, párton kívüli, színesekre gondolnak, 70-es években, általa tartott, országot hatvan, iszonyatos történelmi, altaji havasi, középkori Európa, magyar történelem, múltunkat primitíven, részének jóvoltából, rombolás eszméjén, Képes Krónika, Németh László, Rhédey Klaudia, Magyar Honvédség, Szent István, MAGYAR HONVÉDSÉG, Szabóné Szabó Andrea, Clifford Geertz, Udvardy Zoltán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alázat  Németh László tollából  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Mi lenne ha  Szép estét kedves látogatóimna...  Hogy lehet megtartani  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Lóhere  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Png virág  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Elköszönt  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Png lepke  Facebookon kaptam  Alázat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Png kislány  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Kellemes délutánt kívánok  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy bizonyos határt  Alázat  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Még csak most kezdődik a nap  Garai Gábor - Takarítás  Hiányzik  Szívem tiéd  Albert Einsteinről  George Gordon Lord Byron: Inez...  Erdőn  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Csak a fogyatkozás látható  Egy bizonyos határt  Reggel van  Zilahy Lajos gondolata  Png cica  Szép napot kívánok  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Bounty krémes  Örülök, hogy látlak!  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Paul David Tripp Április 20  Mindig jusson idő nevetni  Julian Brass gondolata  Kövesd a cowboyt!  Mi lenne ha  Fekete-erdő desszert  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png csokor  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Nevem  Amikor Jézus rátapos a lábadra  s immár én is felragyogva, ért...  Hogy lehet megtartani  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
héja-forma madár, saját földjén, magyarság újkori, kérdésre kell, párton kívüli, színesekre gondolnak, 70-es években, általa tartott, országot hatvan, iszonyatos történelmi, altaji havasi, középkori Európa, magyar történelem, múltunkat primitíven, részének jóvoltából, rombolás eszméjén, egyházi iskolákat, sárba ráncigálni, család eszményét, népet összetart, munkácsi várbelit, zimonyi hiányzik, újabb kultikus, második világháború, posztkommunista hatalmi, magyarság modern, 1956-os szabadságharcról, karmai között, ágak találkozási, nemzeti színeket, több százezres, magyar mondai, uralkodói fensőbbség, ember útja, jelentések maga, embert emberré, szélsőbaloldali rémuralom, tulajdonságok nélküli, jelentések nélküli, enyészeté lesz-e, helyén maradhat, történelem elemi, folytonosságot jelentő, iskolaigazgatónk, szabadságharcról, értékrendszerrel, nándorfehérvárra, kisebbrendűséget, szomszédságában, királylányokkal, vállalkozásáról, balatonszárszón, hamisítványához, posztkommunista, antikommunizmus, totemállataként, szélsőbaloldali, kizsákmányolják, földrajzórákon, folytonosságot, megtestesítője, tudathasadásos, nyelvhasználat, megkönnyebbült, találkozhatunk, önbeteljesítő, történelemhez, osztályharcos, mondvacsinált, előráncigálni, intermezzóval, tulajdonságok, történelmének, mindenekelőtt, kiterjesztett, elfeledkeznek, emlékeztessen, feleségeként, nagyságunkat, gazdaságilag, arisztokrata, választottak, nyomorodóban, civilizációk, családjainak, bennszülötté, hercegnőkkel, eltávolítása, politikailag, birodalmának, folyóiratban, viszonyítani, benszülöttön, hazazavarják, fölbukkannak, magyarország, identitással, megszakítva, rendelkezik, tiszteletét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1367
  • e Hét: 15597
  • e Hónap: 26708
  • e Év: 180204
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.